KAJKY budou dospělé!

18 let

17. listopadu 1993 se konala jedna docela obyčejná oddílová schůzka, která se přeci jen nesmazatelně zapsala do oddílových dějin. Ten den jsme se totiž rozhodli, že náš oddíl se jmenuje Kajky podle severské kachny kajky mořské. I když oddíl fungoval již pár let předtím, právě jeho pojmenování slavíme jako oddílové narozeniny. Význam tohoto dne si uvědomil i parlament, který ho vyhlásil státním svátkem. Letos uplyne od pojmenování oddílu již 18 let a Kajky tak vstupují mezi dospělé. Taková událost se musí pořádně oslavit!

 

 

Kajčí 18. narozeniny ve čtvrtek 17. listopadu (799.)

Hlavní akce ke kajčímu výročí pro současné členy probíhá obvykle jako při „méně významných“ narozeninách. Sejdeme se ve čtvrtek 17. listopadu v 9 hodin v klubovně, dopoledne nás čeká návštěva stromu úmluvy a po společném obědě vypukne klání Kajek s rodiči. Záleží jen na dovednosti Kajek a rodičů, kdo v letošním významném klání vyhraje, z minulých let známe všechny možné výsledky. Nezapomeňte rodiče včas pozvat, ať proti sobě máte opravdu kvalitní tým a vítězství vás pak těší o to víc! Když vše vyjde, mohli bychom letos soutěžit v 18 disciplínách. Slavný den zakončí tradiční hody, tentokrát podle domluvy rajské. Přineste každý nějaké dobrůtky, které mají aspoň něco společného s rajčaty, rajským kečupem nebo aspoň s rájem. Doporučujeme raději několik menších kousků než jednu velkou hmotu jídla, aby mohli ostatní ochutnat vaše výtvory.

 

Velké setkání současných i bývalých Kajek k oddílové dospělosti
v sobotu 19. listopadu (800.)

U příležitosti oddílových narozenin zveme současné i bývalé členy na velké setkání v klubovně v sobotu 19. listopadu. Začneme ve 14 hodin a akce potrvá tak dlouho, dokud nás bude bavit setkání se známými i neznámými Kajkami, klidně až do nedělního rána. Společným programem bude soutěž z oddílové historie (poznávačka apod.), jinak necháme zábavě volný průběh. V klubovně budeme mít všechny kroniky a dokonce je dovolíme i prohlížet. Očekáváme, že na akci se zásobíte oblíbeným jídlem a pitím, Laďka má zakázáno vařit a Jirka pít pivo.

Těšíme se na vás! Pokud se potkáváte s někým, kdo chodil do Kajek, a nejste si jisti, zda o setkání ví, nezapomeňte ho pozvat!

 

Pozvánka oddílu KAJKY na říjen a listopad 2011

Schůzky probíhají v klubovně ve čtvrtek od 16:30 do 18:30 hodin a jmenují se takto:

  6. října – 6. – Mezinárodní den zvířat (4. 10.)

13. října – 7. – Síla, šikovnost, vytrvalost

20. října – 8. – Už máme celou STOvku?

27. října – podzimní prázdniny – schůzka není

 

  3. listopadu – 9. – Přichází Hubert

10. listopadu – 10. – Jak se do lesa volá…

17. listopadu – máme narozeniny ­– zvláštní program po celý den

24. listopadu – 11. – Den jedenáctek

 

Hostivická drakiáda v sobotu 15. října (796.)

Po prvním pokusu překaženém minulou sobotu deštěm proběhne drakiáda v sobotu 15. října od 14 hodin. Sraz je na zastávce Na Pískách, draky pouštíme za Kaštanovou ulicí. Pomocníci se sejdou podle pokynů od Laďky již dříve. S sebou nezapomeňte draky, nejlépe vlastní výroby.

 

Historická vycházka kolem karlovarské silnice do Jenečka v neděli 16. října

Jirka zve na poslední podzimní historickou vycházku, tentokrát po ulici Čsl. armády z Hostivice do Jenečka. Kdo chce vidět na starých fotkách například bývalou cihelnu či bývalý Dělnický dům, přijde ve 14 hodin na zastávku před Lidlem

 

Podzimní prázdniny ve Mšeně od úterý 25. do neděle 30. října (797.)

Na podzimní prázdniny letos zamíříme na okraj Kokořínska, do města Mšena. Ubytování máme zajištěné v místní sokolovně a zajímavá místa na dosah – Kokořín, Pokličky, Housku a další. Na podzimkách bude poslední prostor pro plnění STOvky, čeká nás mistr uzlování a nevynecháme ani Hydrologický Silvestr. Sraz je v úterý v 17:15 hodin na nádraží, vrátíme se v neděli 30. října v 15:27 hodin opět na nádraží. S sebou obvyklé vybavení na víkendovky, nezapomeňte na přezůvky, pro jistotu i do tělocvičny.

Kdo se chce zúčastnit, odevzdá přihlášku a účastnický poplatek 1000 Kč nejpozději ve čtvrtek 20. října na schůzce.

 

Klubovní den v sobotu 12. listopadu (798.)

Před kajčími narozeninami se sejdeme v klubovně na pracovní akci, při které všechno připravíme. Čeká nás úklid v klubovně, přebalování a doplňování kronik, hrabání listí na zahradě a leccos dalšího, co je třeba k tomu, aby klubovna vypadala opravdu skvěle. Začínáme v sobotu 12. listopadu ve 13 hodin, konec podle potřeby, nejspíše mezi 17. a 18. hodinou.

 

Hostivické světélkování v sobotu 26. listopadu

Velkolepá předvánoční akce s dílnami ve škole, rozsvěcením vánočního stromu a koncertem v kostele se již připravuje na sobotu 26. listopadu odpoledne. Podrobnější pokyny budou včas zveřejněny na plakátech s pozvánkami.

 

A pozor: Adéla již večeřela a slibuje, že bychom v prosinci mohli vyjet horolezit na umělou stěnu!

 

Stalo se…

 

Až na dno… a možná ještě dál – 24-hodinovka ve Vraném nad Vltavou

Protože Jiří tou dobou na všechno „kašlal“, nabídl jsem se jako doprovod na 24-hodinovku já. Nakonec jeli jenom Jáchym, Bára, Vítek a Pavla, takže jsme se krásně vešli do jednoho auta. Všichni jsme se chystali na 24-hodinovku poprvé, takže jsme vůbec nevěděli, co máme čekat jak od vlastní akce, tak od sebe samých, cíl byl však jasný… překvapit, překonat všechna očekávání a hlavně překonat Jiřího maximální výkon 77,1 km. Motivace tedy byla obrovská. Jakmile jsme se aklimatizovali a poptali se, co nás čeká, byli jsme připraveni vyrazit na trať, což jsme také úderem 21. hodiny učinili.

21:00 – 0 km: Začali jsme orientačně nejlehčí tratí A (3,5 km). Protože jsme si to chtěli užít a taky protože už byla tma, prošli jsme tento okruh hned čtyřikrát za sebou, a to dokonce pokaždé po trochu jiné trase. Nálada o půlnoci byla výborná, takže jsem skupinku opustil a šel si lehnout.

0:00 – 14 km: Protože jsem spal, vím noční události pouze z doslechu. Poté, co Kajky ve městě viděly nějakého opilce, vyžádaly si doprovod pořadatele a ten jim ukázal trasu C (2,9 km). Tu pak všichni, až na asi hodinovou pauzu okolo čtvrté hodiny, chodili až do rána. Údajně byli jediní, kteří chodili v noci.

6:00 – 34 km: Snažím se přemluvit závodníky, aby šli i jinou trasu než C, nejlépe nějakou dlouhou. Moc se mi to nedaří, a tak nakonec jdeme kompromisně osmikilometrovou trasu přes Zvolskou homoli. Opět trochu bloudíme a podle GPS si zacházíme skoro 2 km navíc. Tím jsem vzbudil obrovskou nechuť k experimentům a všichni se vrací na oblíbenou trasu C. Na některých už je vidět únava a Jáchyma začínají bolet kotníky, takže zpomaluje své tempo.

12:00 – 45 km: Vařím oběd, balím tábor apod., ostatní zatím krouží po trasách. Jáchym stále zpomaluje a Pavlínka už ztrácí chuť chodit. Skupinka se začíná pomalu tříštit a přicházejí první krize. Jáchym už chodí silou vůle, sice pomalu, ale pořád.

15:00 – 62–65 km: První vážná krize, všichni leží a nic se jim nechce. Dodávám jim odvahy a vytahuji je na okruh A k řece, abychom si na břehu sedli a chvíli si cachtali nohy. Je to poslední společná trasa, a když ji dojdeme, Jáchym i Pavla si sednou, padnou a usnou. Vítek s Bárou jdou opět na trasu C. Já se vydávám zkusit 5km okruh, cestou zpět potkávám Báru, jak běží do kopce se svým taťkou. Přijeli ji povzbudit a přivezli štrůdl pro všechny.

17:00 – 65–70 km: Budím Jáchyma i Pavlu, u Jáchyma se mi to i podaří a vytahuji ho s Bárou na 5km okruh. Jáchymovi spánek pomohl a statečně šlape i s bolavými kotníky. I tato trasa byla shledána vyhovující. Vítek ji zkusil i opačným směrem a zabloudil, ale ne na dlouho.

18:00 – 65–75 km: Budím i Pavlu a dostanu vynadáno, proč jsem ji nevzbudil dříve. Vítek, Bára i Jáchym střídavě chodí a běhají (někteří) trasu C. Podle průběžných výsledků to vypadá na dobré umístění. Pavla jde se mnou (chvílemi skoro nedobrovolně) 5km okruh. Cestou potkáváme navrátilce z 81km trasy. Dobré umístění může být ohroženo.

19:15 – 70–80 km: Poslední závěrečné vzepětí sil. Bára běhá, aby měla alespoň 90, Vítek rychle chodí a taky chce 90, Jáchym chodí pomalu a přidržuje se plotu, ale Jirku prý určitě překoná, Pavla se dozvěděla, že ještě má šanci Jirku překonat, a tak ji to nakoplo, že začala běhat.

20:45 – 77–90 km: Bára stále běhá, Pavla chvílemi taky, Vítek má krizi a dle jeho vlastních slov při poslední cestě několikrát padl do pole a koukal na hvězdy. Po návratu vypadá velmi zničeně. Jáchym došel poslední okruh a vyzvedává si ho babička s dědou… svůj cíl však splnil.

21:00 – Jáchym 77,89 km, Pavla 78 km, Vítek 86,12 km, Bára 92 km. Všichni překonali rekord Jiřího K. minimálně o 790 m. Vyhráli jsme mužskou i ženskou kategorii a byl to tedy pro Kajky historicky nejúspěšnější ročník 24-hodinovky, i když výkony zas tak rekordní nejsou. Podle zaslechnutých zvěstí se příští rok Kajky chystají na 100 km a Bára na celkový rekord. Rekordmanka Maruška údajně prohlásila, že si sestru pohlídá. Příští rok tedy můžeme očekávat výborné výkony.

Zapamatoval si a zaznamenal Pavel H.

 

Na ptačí vycházce za starými Germány

Neuvěřitelné se stalo skutkem a musí to být zaznamenáno i v písemných pramenech! Po delší době se opět nějaké Kajky – Bára a Katka – zúčastnily ornitologické i historické vycházky!

Hostivické rybníky se odvděčily nejen kroužkováním sýkory koňadry, sýkory modřinky, pěnice černohlavé a červenky obecné, ale i pozorováním pisíka obecného. Ten se předvedl po prvním rychlém průletu ukázkovým přeletem nedaleko před zraky všech, takže očekávám, že Kajkám zůstane v paměti povědomost o tom, že vůbec nějaký pisík existuje… Za zážitky děkujeme organizátorce Janě, vypravěči Otovi i kroužkovali Jindrovi.

Odpoledne jsme se vydali na vykopávky archeologického výzkumu v okolí zaniklé vsi Hradiště. Příkop tvrze i sklep navazujícího domu už jsme viděli loni, takže nás víc zajímaly hroby starých Germánů a Slovanů. Pokud se potvrdí datování hrobů, pak předchozí osídlení zde skončilo jen dvě století před první písemnou zmínkou o Hostivici. Archeologové nám ukázali i dva částečně vykopané hroby s kostrami.

 

Od každého něco, od ničeho nic

 

 

Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: Popis: image025

Kajčí křik – zpravodaj oddílu mladých ochránců přírody KAJKY HOSTIVICE

17. ročník – 224. číslo, vychází 13. října 2011

Za nepodepsané příspěvky plně ručí svou klávesnicí Jirka

Kajčí křik na internetu: http://www.kajky.cz/kajcikrik

 

 

 

Přihláška na akci:

 

 

Přihlašuji se na podzimní prázdniny ve Mšeně od 25. do 30. října 2011 pořádané oddílem Kajky.

Jméno:

Souhlasím s účastí dítěte.

Podpis rodiče: